“Vino i sedam čula” je jedinstvena knjiga u svetu, jer se po prvi put uspostavljaju nova vinska čula. Osim poznatih pet čula, imamo šesto čulo Energija ili Sinergijana i sedmo koje sam nazvao Miloduh. U nekim vinskim knjigama se spominju osnovna čula, ali im nije dodeljena vibratorna energetska stvarnost i nije objašnjeno kako je čulnost povezana sa našim nervnim sistemom. Čula su kao note, svaka nota je različita, a muzika im daje izraz lepote. Problem čulnosti današnjeg čoveka je čulna ogrubelost, razdešenost, pa je čulni utisak umesto harmonične muzike prepun disonantnih osećanja. To je početak nezadovoljstva savremenog čoveka, jer propušta saživljenost sa sadašnjim i ujedno večnim trenucima vremena.
Kada vino poštujemo kao izvor motivisanog zadovoljstva, onda ono može vratiti našu izvornu čulnost. Uzvišen doživljaj vina možemo postići u sinergiji svih čula. Poznatih pet čula su: dodir, vid, miris, sluh i ukus. Dodir je etar i najbliži je nebu, potom sledi svetlost – vid, zatim vazduh – miris, zvuk – sluh, kada se kucamo i nazdravljamo, a tek na kraju dolazi ukus, koji je preko receptora na jeziku najbliži zemlji.
Da uprostimo, ako želimo da preko vina spojimo nebo i zemlju i ostvarimo mir, kao najgušći sadržaj pozitivnih energija, onda otmeno i s poštovanjem dodirujte čašu sa vinom, s divljenjem uživajte u boji vina, s posebnim sjajem u očima podelite radost sunca u vinu sa osobom sa kojom nazdravljate, potom uživajte u duhu vina preko mirisa, pa kucanjem, kao crkvenim zvonima, obznanite početak konzumiranja vina i glasno, svim srcem, prozborite: „Živeli!“ Tada je vino kao tečnost najvećim delom postala energija, koja objedinjenim čulima raduje srce i uliva čoveku kosmičku snagu. Kada vam osoba kojoj nazdravljate uzvrati iskreno sa ljubavlju – „Živeli!“, tada se zemlja i nebo ponovo spajaju i postaju jedno u svemu i sve u jednom.“
Autor